Resepi Kuih Dangai Kukus

Resepi Kuih Dangai Kukus
Resepi, Resepi Kuih Tradisional, Resepi Kuih Dangai Kukus, Kuih Dangai, Kuih Dangai Kukus, Kuih Kukus, Kuih-muih tradisional,Bahan-bahan kuih Dangai Kukus, Cara membuat Kuih Dangai Kukus, Kuih-muih sempoi
Kuih Dangai dalam loyang sebelum dikukus.

Assalamu'alaikum. Siapa pernah makan kuih Dangai kukus? Meh tengok macam mana nak buatnya. Senang je tau... Lepas tu, tu jangan lupa komen tau hehe...

Kalau nak tahu, abah dan arwah emak saya suka sangat dengan Kuih Dangai. Jadi, saya pun ikutlah sukakan kuih ni. Kuih Dangai Kukus kali ini adalah resepi dari adik saya pemilik Roti Canai CtRazak Enterprise yang lazat di Bandar Seri Iskandar tu. Kuih Dangai ni mudah sahaja. Tak perlukan oven. Hanya kukus. Tapi tunggu sejuk baru makan tau.
Weiii. Sodap gak kuih dangai kukus ni. Meh buat kuih dangai kukus. Lembut beno kalau dikukus" kata adik saya tu.
Sebab sedap, meh nak kongsi resepi dengan anda.


Bahan-bahan kuih Dangai Kukus :
  1. Kelapa parut sebiji.
  2. Gula secukup rasa.
  3. Garam secukup rasa.
  4. Tepung pulut sedikit sahaja.
Resepi, Resepi Kuih Tradisional, Resepi Kuih Dangai Kukus, Kuih Dangai, Kuih Dangai Kukus, Kuih Kukus, Kuih-muih tradisional,Bahan-bahan kuih Dangai Kukus, Cara membuat Kuih Dangai Kukus, Kuih-muih sempoi
Seloyang dapat dengan bahan sebanyak di atas tu.
Cara membuat Kuih Dangai Kukus :
  1. Gaulkan kelapa bersama gula ikut suka hati anda sehingga sebati.
  2. Masukkan garam sedikit sahaja.
  3. Sesudah gaul sebati, letakkan tepung pulut sedikit demi sedikit sehingga bahan-bahan itu diselaputi tepung dan menjadi lerai. Tepung akhir sekali. Nak bagi sebati sebelum masuk dalam loyang.
  4. Kemudian panaskan dahulu periuk kukus... Agak² dah panas air kukus tu dah menggelegak, masukkan bahan kuih Dangai ke dalam periuk kukus, tutup dan tunggu sampai masak.
  5. Akhir sekali, sejukkan supaya senang dipotong.
Resepi, Resepi Kuih Tradisional, Resepi Kuih Dangai Kukus, Kuih Dangai, Kuih Dangai Kukus, Kuih Kukus, Kuih-muih tradisional,Bahan-bahan kuih Dangai Kukus, Cara membuat Kuih Dangai Kukus, Kuih-muih sempoi
Arbah dan awah emak memang suka Kuih Dangai Kukus ni. Sedap... Kalau di Kuala Lumpur ni, biasanya di Pasar Malam ada jual kuih Dangai ni. Boleh cuba cari di Pasar Malam Setiawangsa, hari Isnin.

SOALAN :
Tepung pulut agak2 brp cwn or sdb.. N kukus lama mn

JAWABAN :
Tepung tu sesudah campur bahan lain untuk bagi lekat sahaja. Kalau Dangai Bakar, dalam 1 1/4 cawan tepung pulut. Untuk kukus ni, boleh main agak2 sahaja. Kukus sekejap sahaja. Dalam 15 minit. Nak buat kuih ni tak ada ikut sukatan sebenarnya. Main letak sahaja ya.

Resepi kuih Dangai Kukus ni amat mudah disediakan, sesuai dimakan sewaktu sarapan atau minum petang tau... Selamat mencuba Resepi kuih Dangai Kukus ni... Anda pernah makan Kuih Dangai?

Salam sayang
Social Media Expert
Speaker Digital Marketing
Tetap seorang Blogger ❤
Menulis bukan kerana nama.

JEMPUT KE GROUP INFO DAN ILMIAH PERCUMA INI :
  1. MINDA NIAGA.
  2. HIMPUNAN EBOOK BEST.
  3. RAHSIA CARIAN GOOGLE.
  4. RAHSIA SIHAT TERAPI HEBAT.

ARTIKEL BERKAITAN
  1. Tinggalkan Apa Yang Meragukan
  2. Himpunan Resipi Cikgu iEta

INFO KESIHATAN

Alhamdulillah Natural booster Cikgu iEta : Ikhtiar penawar bagi menguatkan sistem imun badan dengan Garam Shiffa yang diformulasikan dengan teknologi quantum istimewa bersama molecule ratio THC CBD (Cannabis). Pertanyaan boleh whatsapp sini 👉0192586141



Alhamdulillah Minyak Urut Serbaguna Wak Mustar untuk sapu mana kaki tangan badan yang lenguh dan sengal. Orang kalau sengal ku block terus na... 😁Pertanyaan boleh whatsapp sini 👉0192586141



7 comments:

  1. Br tahu. ..curi respi ye, kak ;)

    ReplyDelete
  2. Hui.. Sedap nih.. Kalau dapat bakar ok gak kan..

    ReplyDelete
  3. Tepung pulut agak2 brp cwn or sdb.. N kukus lama mn

    ReplyDelete
  4. Tepung pulut agak2 brp cwn or sdb.. N kukus lama mn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat jawab. Tepung tu sesudah campur bahan lain untuk bagi lekat sahaja. Kalau Dangai Bakar, dalam 1 1/4 cawan tepung pulut. Untuk kukus ni, boleh main agak2 sahaja. Kukus sekejap sahaja. Dalam 15 minit. Nak buat kuih ni tak ada ikut sukatan sebenarnya. Main letak sahaja ya Puan She Sheila. Harap terjawab ya soalan Puan. Terima kasih bertanya :)

      Delete

Terima kasih sudi berkunjung ke blog beta nama pena Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta, Suri rumah sepenuh masa, Penulis Lifestyle Blogger, Content Creator berpengalaman Social Media Marketing Coach dan Speaker Digital Marketing. Mantan Guru Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (JAIS) meletakkan jawatan untuk fokus perniagaan, mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Meletakkan jawatan sebab kronik slipped disc L4 L5
Lambat beta tahu mereka tu siapa dan leluhur tu adalah jin. 3/8/2021 beta dapat tahu dari emak saudara beta, datuk, nenek moyang beta Raja Bugis, Raja Arab Banjar keturunan Rasulullah SAW. 22/9/2023 dapat salasilah moyang Raja Majapahit, 23/9/2023 terjumpa rajah salasilah moyang Raja Majapahit.

Alhamdulillah kronik slipped disc sembuh pada 24/9/2023 tanpa suntikan steroid atau apa pun ubat selepas putuskan terus soal-jawab dengan ustaz bomoh, mantan guru silat sesat berkhadam saka, mendakyah beta ajaran sesat. Sebab itu beta suka ulang beta darah Raja Bugis, Raja Arab Banjar, Raja Majapahit KETURUNAN Rasulullah SAW. Bahagia sudah tahu kenal diri sendiri.

WAJIB semua orang tahu, beta anti scammer, semua ajaran amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat) iaitu ilmu karuuhun.

Sila komen untuk beta singgah ke laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan artikel sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ada pendapat atau kisah ingin dikongsikan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com .

Featured Post

SEJARAH KETURUNAN BUKAN UNTUK DIBANGGA-BANGGAKAN

SEJARAH KETURUNAN BUKAN UNTUK DIBANGGA-BANGGAKAN  [ Sambungan dari SINI ] Bukan boleh bawa ke mati pun keturunan yang ada. Ada pelbagai masa...