![]() |
Rendang daging memang sedap dimakan terutama bersama keluarga tersayang :) |
Jom tengok, apa bahan-bahan RENDANG DAGING SEMPOI ieta. Rendang ni, waktu teringin, bila-bila pun boleh masak. Janji ada bahan... Dahtukan... tepek dalam roti pun sedap... Maaaaavvvvelessss...
- Bawang merah / bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- Serai
- Kunyit
- Lengkuas
- Cili padi
- Cili merah
- Cili kering
- Daun Kunyit
- Daun Limau Purut
- Santan 1/2 kilo
- Kerisik (2 peket)
- Gula merah / gula kabung
- Daging 1 kilogram (dibasuh dan dipotong ikut citarasa sendiri.)
- Garam
- Minyak untuk menumis (of course le kena ada...)
- Bahan 1 hingga 9 dikisar. Ikut sukahati, nak kisar betul-betul hancur atau kasar, terpulang...
- Daun kunyit dan daun limau purut, hiris halus, tak suka tak perlu.
- Panaskan minyak.
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering. Basuh dulu tau, sebelum masuk ke dalam kuali...
- Bila dah kering air daging, barulah masukkan santan.
- Apa sahaja masakan, perlu masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan kerisik dan gula kabung.
- Akhir sekali, kacau supaya tidak hangit rendang tu ya.
![]() |
Haaa... kali ni, dapat juga ambil gambar Rendang daging sempoi ni...Dalam kuali lagi...
|
![]() |
Rendang daging sempoi ieta ni sedap dimakan dengan nasi impit... |
Tak tau la sedap tak... tapi emak mertua kata masa makan raya haji tahun 2013, "makin bertambah maju dah..." hehe...
![]() |
Rakan fb saya, Echah Wanjah sudah mencuba resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni.. hehe...
|
Menarik....
ReplyDeletebw here..
ReplyDeletehttp://asmarpunyablog.blogspot.com/2013/10/ga-october-by-emas-putih.html
thanks for sharing..:)
ReplyDeletetq for sharing
ReplyDeletehehe sedap!
ReplyDeletedone follow
ReplyDelete