2. Bawang besar 2 labu (sebiji utk diblend & sebiji lagi untuk dihiris bulat atau sesuka hati anda).
3. Bawang putih 4 ulas.
4. Halia lebih kurang besor ibu jari korang.
5. Tomato (belah 2)
6. Kentang / lobak merah (belah ikut sukati...)
7. Bunga lawang.
8. Kulit kayu manis.
9. Buah pelaga.
10. Garam secukup rasa.
11. Gula secubit (jgn banyak2...buat pengganti Pak Aji naik moto).
12. Paling penting...sup tulang / bunjut Adabi.
13. Bawang goreng (sukati nak masuk / tak).
Cara memasak...
1. Blend Bawang besar sebiji ngan bawang putih & halia....
2. Tumis ngan minyak masak...xkan minyak itam kowt...kiki... (jgn hangit ek..)
3. Masukkan Bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga.
4. Agak2 kecoklatan & setelah naik baunya, anda masukkanlah air agak2 untuk menenggelamkan tulang itu.
5. Masukkan terus tulang & kentang / lobak merah yang telah dibelah2 tadi.
6. Masukkan garam & gula...
7. Setelah menggelegak, masukkan tomato & bawang yang dihiris bulat atau camana gaya pun
Loh...awat kelabu asap je nampak sup ko k.long weiiii.....alu cadangkan,lemkali ko letak dulu dlm bekas...bastu amik le pic nyeeee....pastu masuk balik dlm periuk ko tu...he3...aku x nampakle pic apa dlm tu...hu3..
ReplyDeleteLoh...awat kelabu asap je nampak sup ko k.long weiiii.....alu cadangkan,lemkali ko letak dulu dlm bekas...bastu amik le pic nyeeee....pastu masuk balik dlm periuk ko tu...he3...aku x nampakle pic apa dlm tu...hu3..
ReplyDeletehehe...malas nak masuk bekaih da... lmbt lg nk berbuka time tu... ok2. lenkali ak ikut cdgn ko ek..
ReplyDeleteSedap sup tulang terutama makan masa kita demam...segar
ReplyDeletehttp://www.noormalashahar.com
http://www.noormalashahar.blogspot.com
hehe memang sgt2 sedap,kami kalau tak lalu makan, mmg suka sy buatkan sup. o, ada 2 blog rupanya... blehlah sy singgah BW bila free ^_^
Delete