- Bawang putih (3 ulas).
- Bawang besar (2/3 biji) / bawang merah (10 biji) - sukati...
- Cili kering 10 tangkai (nak pedas, lebihkan le...).
- Mee yang sudah dibasuh & ditoskan (beli kat jusco / giant je tapi kalo nak buat sendiri, silakan...he2...).
- Fish ball & fish cake (fish cake jgn lupa hiris tau... jgn plak letak sekeping2 tu...fish ball pun sama gak. Than basuh dulu ek...).
- Gobis (yang telah dihiris & dibasuh seterusnya, toskan dahulu).
- Tomato (dibelah 2).
- Sos Tomato.
- Kicap (Cap Kipas Udang/yang seangkatan dengannya...)
- Gula (hujung sudu je...)
- Blend No. 1, 2 & 3.
- Tumiskan bawang putih & bawang besar.
- Masukkan cili kering, tumis sehingga garing.
- Masukkan fish ball & fish cake (Gaul hingga sebati dengan sudip. Sila jangan guna tangan nanti melecur plak).
- Masukkan sos tomato.
- Masukkan Kicap (40 kali tuang je...tak perlu dah masukkan garam).
- Masukkan gula.
- Masukkan Mee, gaul hingga sebati.
- Masukkan gobis, kacau sesekali perlahan supaya tidak hancur mee anda ye.
- Akhir sekali masukkan tomato...
Ni resepi aii sendiri tau... lain2 resepi jika berminat, boleh le lawat kat laman web ni... selalu try, menjadi... http://www.myresipi.com
mee goreng,..Sedapnya kak ieta,saya kalau mee waktu malam memang selera kak ieta,hehe
ReplyDeleteSedapnya mee goreng...lme saya z buat...
ReplyDelete