LAKSAMANA BENTAN PAHLAWAN MELAYU TERBILANG

LAKSAMANA BENTAN, PAHLAWAN MELAYU TERBILANG [Sumber asal diakses dan disunting oleh Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta pada 27 Mac 2023].

Pelbagai soalan telah timbul. Terjumpa perkongsian ini rasa ingin kongsikan di dalam blog saya ini. Mengikut cerita,
 1. Nama sebenar Laksamana Bentan ialah Megat Seri Rama, menurut sejarah beliau berasal dari Bentan Sumatera dan bertugas sebagai Panglima Angkatan Laut Sultan Mahmud Shah II (1685-1699). 
 2. Megat Seri Rama telah menikam Sultan Mahmud sewaktu dijulang ketika dalam perjalanan menuju ke masjid untuk solat Jumaat. 
 3. Ini disebabkan dendamnya terhadap tindakan Sultan Mahmud II yang telah menjatuhkan hukuman bunuh ke atas isterinya Dang Anum sewaktu ketiadaan beliau mempertahankan negeri Johor dari serangan musuh. 
 4. Dang Anum telah dijatuhkan hukuman bunuh kerana dituduh memakan seulas nangka yang diambil dari kawasan larangan Diraja.
 5. Namun demikian Sultan sempat menikam balas Megat Seri Rama dan melafazkan sumpah bahawa 
  • "Orang-orang Bentan akan muntah darah jika berkunjung ke bumi Kota Tinggi selama tujuh keturunan"
 6. Peristiwa ini terkenal dengan 'Sultan Mahmud Mangkat DiJulang'.
 7. Makam Laksamana Bentan terletak di Kampung Kelantan dan berhampiran dengan Tebing Sungai Kemang di Daerah Kota Tinggi. Perjalanan ke Makam ini hanya sejauh dua km dari bandar Kota Tinggi. Dipercayai di sinilah telah disemadikan Megat Seri Rama yang juga dikenali sebagai Laksamana Bentan, pahlawan Melayu terbilang dan isterinya Dang Anum.
 8. Susunan batu bata bersaiz besar yang digunakan untuk membina tembok makam, dipercayai adalah sebuah kota pertahanan pada zaman kesultanan melayu silam. Kedudukan di atas tebing tinggi Sungai Johor ini sangat sesuai digunakan sebagai tempat beristirehat dan meninjau kedatangan musuh.

Panglima Bentan, Laksamana Bentan, Pahlawan Melayu, Sultan Mahmud, Sultan Mahmud mangkat dijulang, Sultan zalim, Dang Anum dibunuh, Sultan adil disembah, Sultan zalim disanggah
KOTA DAN MAKAM LAKSAMANA
 1. Dipercayai hahawa di sinilah disemadikan Laksamana Megat Seri Rama yang juga dikenali sebagai Laksamana Bentan, pahlawan Helayu yang terbilang dan isterinya Dang Anum pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah II yang memerintah jajahan takluk Johor (TM 1685-1699).
 2. Laksamana Megat Seri Rama telah menikam Sultan Mahmud dalam perjalanan menuju ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Ini disebabkan dendamnya terhadap tindakan sultan menjatuhkan hukuman bunuh ke atas isterinya waktu ketiadaan beliau mempertahankan negeri dari serangan musuh tanpa usul periksa memakan seulas nangka yang diambil dari kawasan larangan Diraja.  
 3. Namun demikian Sultan Mahmud telah menikam balas Megat Seri Rama dan bersumpah, "Orang-orang Bentan akan muntah darah jika berkunjung ke bumi Kota Tinggi selama tujuh keturunan." 
 4. Peristiwa ini terkenal "Sultan Mahmud mangkat dijulang." 
 5. Susuhan batu bata bersaiz besar yang digunakan untuk membina tembok makam ini dipercayai sebuah kota pertahanan pada zaman kesultanan Melayu silam. 
 6. Kedudukannya di atas tebing tinggi Sungal Johor ini sangat sesuai digunakan sebagai tempat beristirehat dan meninjau kedatangan musuh. 
 7. Kerja-kerja pemuliharaan kota dan makam ini telah dilakukan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti pada tahun 1996.


SULTAN MAHMUD MANGKAT DIJULANG [Sumber asal diakses dan disunting oleh Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta pada 27 Mac 2023].

Bila kita bercerita tentang Kesultanan Johor, salah satu cerita yang masyhur adalah tentang "Sultan Mahmud Mangkat Di Julang". Selalunya kita keliru tentang Sultan Mahmud adakah sultan ini Sultan Mahmud, Sultan Melaka yang terakhir tu? atau sultan yang lain? Ini jawabannya.

 1. Menurut fakta sejarah, sultan yang dimaksudkan ialah Sultan Mahmud Shah II iaitu Sultan Johor yang ke-10 (Raja Mahmud / 1685-1699)Baginda Sultan Mahmud II diputerakan pada tahun 1675. Baginda merupakan keturunan terakhir Raja Fatimah dan cucu kepada Sultan Alauddin Riayat Shah II iaitu raja pertama yang membuka Johor Lama pada tahun 1530. 
 2. Sultan Mahmud Shah II ditabalkan menjadi Sultan Johor ketika berumur 10 tahun oleh itu semua urusan pentadbiran dijalankan oleh Bendahara. Pusat pemerintahan Kerajaan Johor berada di Kota Tinggi sementara Johor Lama dijadikan sebagai istana hinggap.
 3. Sultan Mahmud Shah II dikaitkan dengan kezaliman dan menimbulkan pergolakan dalam negeri. 
 4. Pada 1699, Sultan Mahmud Shah II mangkat dalam usia 24 tahun. (tapi dalam cerita Melayu - Laksamana Bentanrasanya Sultan Mahmud digambarkan seperti sudah berumur sahaja) dipercayai ditikam dan dibunuh oleh Megat Seri Rama atau lebih dikenali dengan nama Laksamana Bentan pada hari Jumaat, Ogos 1699.
 5. Peristiwa ini disebut sebagai "Marhum Mangkat Di Julang" atau "Marhum Kota Tinggi".
 6. Makam Sultan Mahmud II ini terletak di Kampung Makam kira-kira 3 km dari bandar Kota Tinggi. Makam ini dikenali sebagai Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang.


Panglima Bentan, Laksamana Bentan, Pahlawan Melayu, Sultan Mahmud, Sultan Mahmud mangkat dijulang, Sultan zalim, Dang Anum dibunuh, Sultan adil disembah, Sultan zalim disanggahPintu masuk ke Kompleks Makam


Panglima Bentan, Laksamana Bentan, Pahlawan Melayu, Sultan Mahmud, Sultan Mahmud mangkat dijulang, Sultan zalim, Dang Anum dibunuh, Sultan adil disembah, Sultan zalim disanggahKompleks Makam Sultan Mahmud II


Panglima Bentan, Laksamana Bentan, Pahlawan Melayu, Sultan Mahmud, Sultan Mahmud mangkat dijulang, Sultan zalim, Dang Anum dibunuh, Sultan adil disembah, Sultan zalim disanggahPandangan Makam Sultan Mahmud II
dari dekat

KESIMPULAN oleh Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta.

 1. Kekhilafan sudah pun wujud, Sultan tidak melakukan usul-periksa menzalimi Dang Anum yang sedang sarat mengandung. 
 2. Dang Anum dituduh, difitnah makan seulas buah nangka dari kawasan larangan Diraja. 
 3. Dang Anum telah dizalimi, dianiaya dan DIBUNUH.
 4. Wajarlah timbul rasa dendam di hati sanubari suami Dang Anum, Laksamana Bentan, Megat Seri Rama. 
 5. Wajar atau tidak, semua telah berlaku Sultan pun telah dibunuh.
 6. Semoga sumpahan Sultan  telah lupus. 
 7. Nyawa bukan perkara mainan.
 8. Semoga ruh mereka dicucuri rahmat Allah SWT.
 9. Datok Paduka Laksamana Hang Jebat pernah berkata,
  • Raja adil disembah, raja zalim disanggah!"
 10. Kisah sebenar tidak kita tahu bagaimana. Yang penting, LAKSAMANA BENTAN PAHLAWAN MELAYU TERBILANGSultan Mahmud Mangkat Dijulang.

Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta, Penulis, Lifestyle Blogger, Freelancer, Social Media Coach
Logo buat sendiri

Tukang kongsi,

 1. Nama pena, Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta, 
 2. Freelancer Lifestyle Blogger berpengalaman Social Media Coach
 3. Mantan Guru Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Subjek teras, Khat dan Sirah. Meletakkan jawatan untuk fokus perniagaan. 
 4. Penulis juga mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) selama 10 tahun. Subjek teras Tauhid, Jawi, Bahasa Arab dan Tajwid. 
 5. Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2015 dari Ketua Setiausaha Negara. Meletakkan jawatan akibat sakit kronik slipped disc L4 hingga L5.
 6. Penulis meneruskan personal, group coaching, seminar, kursus berkaitan blog dan bisnes melalui SocMed sehingga tahun 2021 meneruskan Personal Life Coaching
 7. 1/3/2022, atas saranan suami, berehat dari berniaga dan semua aktiviti sambilan isi masa lapang untuk fokus hantar, ambil anak-anak bersekolah dan suami bekerja sahaja.
 8. Penulis anti scammer, pendakyah ajaran sesat, guru silat, bomoh ajaran sesat menyamar perawat Islam, sihir, syirik, khurafat, anti munafiq play victim pemesong akidah


Terima kasih semua yang masih whatsapp nak beli InstaGram. Untuk makluman,
 1. Saya sudah lama hentikan jualan Instagram. 
 2. Sebanyak 55k instagram real genuine followers dan bukan fake account sesuai untuk ahli perniagaan dan individu untuk menaikkan branding telah saya jualkan. 
 3. Group Coaching Instagram Advance Online juga sudah lama saya bubarkan.
 4. Ebook Rahsia carian Google, antara isi kandungannya,
  • Cara berhemmah menaikkan followers
  • Branding power
  • Tingkatkan jualan di Instagram semulajadi tanpa aplikasi dan ads. Hanya Zero Cost Online Marketing. 
  • Asas Blog.
 5. Semuanya saya kongsikan di dalam Ebook Instagram Advance Online : Rahsia Carian Google. JUGA BUKAN UNTUK DIJUAL.

Sementara itu boleh ke channel telegram perkongsian tips, pengalaman blogging dan Social Media (klik). Aqidah tetap keutamaan saya. Silakan. Harap maklum. Terima kasih. 😊Comments

Popular Post