As salam. Hai semua... sihat hendaknya hari ini ya? Hari ni saya teringin nak buat Resepi Pengat Pisang Sempoi ieta
Teringin lama dah nak makan Pengat Pisang ni. Hari ni cuti... Peluang keemasan sangat nak menjamu suami dan anak-anak dengan hasil masakan sendiri. Kami bertujuh sahaja jadi 2 sisir pisang tu cukuplah ^__^
Sempoi dan mudah sahaja bahan-bahan Pengat Pisang ni. Bahan-bahannya ialah :
- Sagu setengah cawan.
- Air.
- Pisang yang masak ranum.
- Gula Kabung seketul bulat ditumbuk halus.
- Gula Merah dihancurkan.
- Gula Pasir 3 sudu MC D.
- Santan pekat sepeket.
- Garam secukup rasa.
|
Bahan wajib ada untuk Resepi Pengat Pisang sempoi ieta ni. Dari kiri, Pisang nangka, Gula Kabung, Gula pasir, daun pandan, gula merah dan Santan. |
|
Bahan tambahan untuk resepi pengat pisang ini namanya Sago atau sagu mata ikan. |
CARA MEMASAK Pengat Pisang Sempoi ieta
|
Rebus bagi kembang dulu sagu ni ya. Kemudian, ikut sahaja step nombor 1 di bawah. |
|
Setelah masukkan santan, gula kabung, gula merah, gula pasir, pisang dan sedikit garam, masukkan pisang dan daun pandan sekaligus. |
- Sagu dibasuh dahulu... Kemudian rendamkan dalam 3 minit, toskan dan rebus seketika dan buang airnya.
- Masukkan air setengah periuk ke dalam periuk yang berisi sagu tadi.
- Masukkan pisang dan santan, gula kabung, gula merah, gula pasir dan garam secukup rasa.
- Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah minyak.
- Setelah menggelegak, tutuplah api... Dah siap...
|
Ha... inilah hasilnya... Tak sabar anak yang umur setahun setengah nak makan. |
|
Gambar dekat, berasap lagi...Oh ya, jangan terlalu lama atas api sebab pisang ni dah masak. Nanti hancur pula... |
Setengah jam siap dah masak Pengat Pisang Sempoi ieta ni. Lambat gak ni... Tak mengapalah. Puas hati, masak sendiri. Ingat sebentar lagi nak goreng kotiaw plak. Syoknya kalo jadi suri rumah je kan? Saya ni jarang-jarang dapat masak. Pergi kerja pagi. Tengahari hantar anak sekolah. Balik, hari biasa dah nak maghrib baru sampai rumah dok bergelut dengan jem... Waktu cutilah peluang ni saya gunakan untuk masak. Sempoi ja... Inilah sahaja resipi Pengat Pisang Sempoi ieta yang ingin saya kongsikan dengan anda semua. Anda bagaimana? Masak apa hari ini?
mmg sempoi la aakak
ReplyDeletebetul3.. cuba lah nanti ya Syira ^__^
Deletefuhh..
ReplyDeletebak sikit nak rasa..
Kalo dok dekat sini, memang bagi dah sifu Ahmad Faizal... Nnt sowh org rumah buat ye? Mesti lg sedap... ^__^
Deletesilap plak baca entry ni pagi2 haha
ReplyDeleteTu lah Phat... sabar je lah ye... ^__^
DeleteFaveret saya ni tp susah dapat pisang nangka atau tanduk nk buat pengat ni..sejak puasa sekali pun tk penah jumpa org jual...
ReplyDeleteSaya guna pisang asalkan pisang masak je Hamidah... mmg sedap sgt2... hehe
DeleteOoo...ini feveret en. suami idah nie... bubur kacang dia tak suka... pisang dia suka...
ReplyDeleteidah pulak terbalik... :D
Follower #1227
Dua2 tu fevret saya tu Acik Idah...
DeleteTerima kasih sudi follow ya ^__^
sedap pengat pisang ni hehe
ReplyDeleteMemang sedap Farid... hehe
DeleteMasuk blog kak ieta ni kan memang lapor kita di buat nya sebab ada pic makanan kegemaran kita hehe.. lama tak makan pengat kak ieta ..beli pisang buat cekodok atau kek je hehe
ReplyDeleteCekodok pisang memang sedap...
Deletekak ieta,saya jengah balik resepi ni,ada kawan wechat minta,jadi saya ambil link ni ya share kt wechat saya kak ieta
ReplyDeleteTerima kasih Eyfa. Patutlah ramai dah viewer entri akak yg 1 ni. Efa punya kerja ghopenya... hehe... Mekasih Efa ^__^
Delete