Rendang daging memang sedap dimakan terutama bersama keluarga tersayang :) |
Jom tengok, apa bahan-bahan RENDANG DAGING SEMPOI ieta. Rendang ni, waktu teringin, bila-bila pun boleh masak. Janji ada bahan... Dahtukan... tepek dalam roti pun sedap... Maaaaavvvvelessss...
- Bawang merah / bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- Serai
- Kunyit
- Lengkuas
- Cili padi
- Cili merah
- Cili kering
- Daun Kunyit
- Daun Limau Purut
- Santan 1/2 kilo
- Kerisik (2 peket)
- Gula merah / gula kabung
- Daging 1 kilogram (dibasuh dan dipotong ikut citarasa sendiri.)
- Garam
- Minyak untuk menumis (of course le kena ada...)
- Bahan 1 hingga 9 dikisar. Ikut sukahati, nak kisar betul-betul hancur atau kasar, terpulang...
- Daun kunyit dan daun limau purut, hiris halus, tak suka tak perlu.
- Panaskan minyak.
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar.
- Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering. Basuh dulu tau, sebelum masuk ke dalam kuali...
- Bila dah kering air daging, barulah masukkan santan.
- Apa sahaja masakan, perlu masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan kerisik dan gula kabung.
- Akhir sekali, kacau supaya tidak hangit rendang tu ya.
Haaa... kali ni, dapat juga ambil gambar Rendang daging sempoi ni...Dalam kuali lagi...
|
Rendang daging sempoi ieta ni sedap dimakan dengan nasi impit... |
Tak tau la sedap tak... tapi emak mertua kata masa makan raya haji tahun 2013, "makin bertambah maju dah..." hehe...
Rakan fb saya, Echah Wanjah sudah mencuba resepi RENDANG DAGING SEMPOI ieta ni.. hehe...
|
Menarik....
ReplyDeletebw here..
ReplyDeletehttp://asmarpunyablog.blogspot.com/2013/10/ga-october-by-emas-putih.html
thanks for sharing..:)
ReplyDeletetq for sharing
ReplyDeletehehe sedap!
ReplyDeletedone follow
ReplyDelete