RESEPI KUIH SERI AYU KUIH TRADISIONAL MELAYU

RESEPI KUIH SERI AYU
Kuih Seri Ayu kuih tradisional Melayu
Kredit gambar dan resepi kepada Pn. Salmiah Saad.
Nak tahu? Dulu masa saya di sekolah Pondok, saya pernah belajar buat Kuih Seri Ayu ni. Saya juga ada belajar buat baju kurung, baju kebaya dan jubah lelaki. Tpi dah lama tinggal... lupa la. Rugi rasa. Ni tiba-tiba pula Pn. Salmiah Saad whatsapp resepi kuih Ser Ayu. Ha apa lagi, terus je saya share ke instagram.

Kuih Seri Ayu ni, salah satu daripada kuih-muih tradisional tau. Kalau kena cara membuatnya Masyaa Allah... Lembut, gebu dan sedap... Kalau tak kena gayanya, jadi keras. Siapa tak ada gigi, jenuhla nak makan... hehe..
Kuih Seri Ayu
Kuih Seri Ayu memang sedap jika kena cara memasaknya.
Bahan-bahan Kuih Seri Ayu ni mudah sahaja tau. Nak buatnya pun mudah. Nak dengan tak nak je. Tak membuang masa lagi, meh baca apa bahan dan bagaimana memasak Kuih Seri Ayu ni.

Bahan-bahan Kuih Seri Ayu (Untuk 25 ke 30 biji).
  1. 2 biji telur 
  2. 1 cawan gula 
  3. 2 cawan tepung gandum 
  4. 1 cawan santan 
  5. 1 sudu kecil ovellete 
  6. 1 sudu kecil perisa pandan 
  7. Pewarna hijau 
  8. Kelapa parut (putih) campur dengan sedikit tepung jagung dan garam.

Nota : Boleh juga ganti tepung gandum kepada tepung ubi.

5 langkah mudah memasak Kuih Seri Ayu.
  1. Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi.
  2. Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati.
  3. Isikan separuh  kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 15 minit.
  4. Setelah 10 minit, buka penutup pengukus dan lapkan penutup pengukus supaya air wap tidak menitik ke permukaan kuih .
  5. Kukus lagi 5 minit dan  lapkan wap air pada penutup pengukus.

Nota : Tak buka penutup pun tak mengapa.

Selamat mencuba Resepi Kuih Seri Ayu ni tau.

Jemput follow dan like Instagram kisahcikguieta dan instagram blogshop dunianiagaietaenterprise. Terima kasih ya ^__^

10 comments:

  1. senang je bahan2. nak try la nanti. sedap kuih nih.

    ReplyDelete
  2. alah sedpnya tengok kuih ni kak

    ReplyDelete
  3. aaaaaaa qila suka yg ni uhuhuhu

    ReplyDelete
  4. Kuih favourite! ^^ Thanks for sharing the recipe kak :)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi berkunjung ke blog beta nama pena Puteri Nur Cahaya @ Cikgu ieta, Suri rumah sepenuh masa, Penulis Lifestyle Blogger, Content Creator berpengalaman Social Media Marketing Coach dan Speaker Digital Marketing. Mantan Guru Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (JAIS) meletakkan jawatan untuk fokus perniagaan, mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Meletakkan jawatan sebab kronik slipped disc L4 L5
Lambat beta tahu mereka tu siapa dan leluhur tu adalah jin. 3/8/2021 beta dapat tahu dari emak saudara beta, datuk, nenek moyang beta Raja Bugis, Raja Arab Banjar keturunan Rasulullah SAW. 22/9/2023 dapat salasilah moyang Raja Majapahit, 23/9/2023 terjumpa rajah salasilah moyang Raja Majapahit.

Alhamdulillah kronik slipped disc sembuh pada 24/9/2023 tanpa suntikan steroid atau apa pun ubat selepas putuskan terus soal-jawab dengan ustaz bomoh, mantan guru silat sesat berkhadam saka, mendakyah beta ajaran sesat. Sebab itu beta suka ulang beta darah Raja Bugis, Raja Arab Banjar, Raja Majapahit KETURUNAN Rasulullah SAW. Bahagia sudah tahu kenal diri sendiri.

WAJIB semua orang tahu, beta anti scammer, semua ajaran amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat) iaitu ilmu karuuhun.

Sila komen untuk beta singgah ke laman sosial anda pula. Hanya komen berkaitan artikel sahaja disiarkan. Harap maklum.

Ada pendapat atau kisah ingin dikongsikan? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com .

Featured Post

SEJARAH KETURUNAN BUKAN UNTUK DIBANGGA-BANGGAKAN

SEJARAH KETURUNAN BUKAN UNTUK DIBANGGA-BANGGAKAN  [ Sambungan dari SINI ] Bukan boleh bawa ke mati pun keturunan yang ada. Jadi usah banggal...