Kredit gambar dan resepi kepada Pn. Salmiah Saad. |
Kuih Seri Ayu ni, salah satu daripada kuih-muih tradisional tau. Kalau kena cara membuatnya Masyaa Allah... Lembut, gebu dan sedap... Kalau tak kena gayanya, jadi keras. Siapa tak ada gigi, jenuhla nak makan... hehe..
Kuih Seri Ayu memang sedap jika kena cara memasaknya. |
- 2 biji telur
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- 1 sudu kecil ovellete
- 1 sudu kecil perisa pandan
- Pewarna hijau
- Kelapa parut (putih) campur dengan sedikit tepung jagung dan garam.
- Pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lagi.
- Masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lagi hingga sebati.
- Isikan separuh kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkan adunan dan kukus lebih kurang 15 minit.
- Setelah 10 minit, buka penutup pengukus dan lapkan penutup pengukus supaya air wap tidak menitik ke permukaan kuih .
- Kukus lagi 5 minit dan lapkan wap air pada penutup pengukus.
Jemput follow dan like Instagram kisahcikguieta dan instagram blogshop dunianiagaietaenterprise. Terima kasih ya ^__^
senang je bahan2. nak try la nanti. sedap kuih nih.
ReplyDeleteSilakan Puan Roziah. Dah jadi nanti share gambar di fan page blog Kisah Cikgu ieta ya :)
Deletealah sedpnya tengok kuih ni kak
ReplyDeleteMemang sedap Yanie... lembut gebas gebus gitu...
Deleteaaaaaaa qila suka yg ni uhuhuhu
ReplyDeleteSila masak. hehe... Terima kasih Aqilah sudi berkunjung dan komen :)
DeleteKuih favourite! ^^ Thanks for sharing the recipe kak :)
ReplyDeleteSama-Sama Emi. Happy cooking :)
DeleteSuka sgt makan kuih ni..
ReplyDeleteBetul tu Cikgu Maria. Kuih ni memang sedap. Belum jumpa lagi di K.L yang lembut gebu macam ni.
Delete