SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?

SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?


Assalamu'alaikum. 

Pada yang baru follow saya, nama pena saya Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta. Salam perkenalan pada yang baru kenal saya. Artikel (entri) ini sebenarnya sudah lama saya tulis. Baru dapat kemaskini pada 17 April 2022 jam 10:51 pagi. Asalnya ringkas sahaja entri auto publish ni tapi jadi panjang pula. Boleh scroll ke bawah atau pun klik laman Utama untuk baca artikel (entri) saya yang lain ya. 


Banner buat sendiri sahaja ni. Jadi sebab bukan designer begitulah rupanya. 🙈

 

SIAPA Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta?


Nama pena saya,
 
Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta
Penulis berpengalaman Social Media Coach. Freelancer Lifestyle Blogger. Marketer. Content creatorInShaaAllah sudah 33 tahun dalam bidang marketing. Kini s
uri rumah sepenuh masa.

Selengkapnya lagi boleh baca di sini 👉 Siapa saya?


FOUNDER EBOOK : 

 1. Rahsia Social Media.

 2. Rahsia Likes Free Tanpa Ads dan 

 3. Rahsia Carian Google.


LULUSAN :

Pondok 4 Thanawi, Graduate Institute of Information Technology Cosmopoint (KLMU) dan Siswazah  Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Space jurusan Sains serta Pendidikan (Pengajian) Islam.KERJAYA :

 1. Guru Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), meletakkan jawatan urusan perniagaan.

 2. Penolong Guru Besar SRIP meletakkan jawatan untuk sambung belajar. 

 3. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2015 dari Ketua Setiausaha Negara melalui Dato' Asyraf Wajdi Dusuki. 

 4. 14/9/2017 saya ambil keputusan meletakkan jawatan akibat kronik slipped disc L4 - L5. 

 5. Meneruskan personal, group coaching, seminar, kursus berkaitan blog dan bisnes melalui SocMed sehingga tahun 2021, Personal Life Coaching

 6. 1/3/2022, atas saranan suami, berehat dari berniaga dan semua aktiviti sambilan isi masa lapang untuk fokus hantar, ambil anak-anak bersekolah dan suami bekerja. Anti scammer kumpulan guru silat bomoh ajaran sesat (sihir, syirik, khurafat) dan munafiq play victim pemesong akidah

 7. Alhamdulillah sudah sakit slipped disc dengan izin Allah tanpa suntikan steroid, voltaron dan tanpa pembedahan. Tiada jin tiada saka seperti gang bomoh pendakyah ajaran sesat tuduh dan fitnah saya.


PENCAPAIAN

 1. Penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada tahun 2015. 
 2. Ringkasan Pengajaran Harian (RPH) Terbaik di peringkat sekolah selama tiga (3) tahun berturut-turut.
 3. Ketua Jambori pasukan beruniform Unit Amal Nisa' Wal Banat Negeri Selangor. 
 4. Naib Johan Syair anjuran DMP Negeri Selangor.
 5. Naib Johan Syarahan Bahasa arab antara firqah di sekolah pondok, Pulau Pinang.


KEMAHIRAN :

 1. Buat duit dengan Blog dan dapat sales dari laman sosial.
 2. Pengurusan WeBlog
 3. Pengurusan Media Sosial.
 4. Penulisan & Pengiklanan.
 5. Penyelesaian masalah.


PAGE RASMI :

Page dan laman sosial saya banyak. Antara page saya,  

 1. puteri.nurcahaya
 2. Wujudnya Allah Zahir Pada Manusia.
 3. Kisah Cikgu iEta (Page lama).


PENULIS ANTI 

 1. Ajaran sesat (sihir, syirik, khurafat) oleh doktor Perawat Guru Silat Seni Gayong Makrifat, Guru Silat Seni Gayong Malaysia dan Harimau, Coach pengamal silat selimpang merah, tenaga pengajar Silat Seni Gayong Fatani Putrajaya dan tenaga pengajar Silat 7 langkah gila isim lagi kurang ajar semuanya.

 2. Kumpulan ajaran sesat penganut teori akhir zaman (ilmu fitan, gang preppers) teori konspirasi pelampau pemberontak negara, gang gila isim PARANOID perkara akhir zaman teori konspirashit, gila isim alam ghaib, gila isim keturunan ghaib, gila isim makrifat sesat, kuat meramal, kuat berhalusinasi dan menakut-nakutkan awam. PDRM maklumkan mereka ini psikik dan scammer penunggang agama.PENAFIAN :

Saya bukan Motivator, bukan fasilitator, bukan Guru Silat, bukan perawat, bukan guru ilmu kebatinan dan kerohanian sesat Gerakan New Age. Bukan gang paranoid teori akhir zaman teori konspirasi pelampau merbahayakan akidah dan kehidupan, gila isim halusinasinya sampai ke mati, sesat-menyesatkan dan menakutkan awam

 

KENAPA DP LOGO?

 1. Isteri wajib patuh dan ikut cakap Suami, suami Raja di hati saya. Mestilah cinta hati saya. Yang sudah lama kenal saya dan sudah pernah berjumpa saya InShaaAllah boleh terus ikuti saya. Mereka tahu saya bagaimana. Yang degil lagi toksid, saya buang sahaja. Terima kasih masih sudi membaca dan follow saya. 🌹❤️
  • Pulau Pandan bukan daun bidara,
  • Gunung Daik tak naik lagi; 
  • Jika ilmu kurang di dada, 
  • usah berdebat dengan saya; 
  • kalah dapat tambah malu lagi. 
 2. Sebenarnya, dari mula berada di muka buku personal saya tahun 2009 lagi memang saya tidak pamerkan wajah dan gambar saya. Berguru dengan guru di Instagram, beliau ajar personal branding kena letak gambar. Maka dengan izin Suami saya pun pamerlah wajah saya kepada awam. 
  • Buang semua gambar letak logo sahaja di semua laman sosial Ayang". Pesan Suami. Baiklah. Saya patuh. ❤️

Logo buat sendiri. Bukan designer. Simple sahaja.


MANGSA SIHIR, PUKAU, DIANIAYA, KHIANAT DAN DIZALIMI

 1. Selepas saya kembali berniqab pada 1/7/2021 puak 'Kumpulan ajaran sesat penganut teori akhir zaman (ilmu fitan, gang preppers) teori konspirasi pelampau pemberontak negara, gang gila isim PARANOID perkara akhir zaman teori konspirashit, gila isim alam ghaib, gila isim keturunan ghaib, gila isim makrifat sesat, kuat berhalusinasi, kuat meramal dan kuat menakut-nakutkan awam rupanya Guru silat dan BOMOH MENYAMAR PERAWAT ISLAM', PDRM maklumkan mereka ini psikik dan scammer penunggang agama. Kumpulan itu pernah taksub (mendewa-dewakan) saya. Akhirnya, menuduh, fitnah, tohmah, maki-hamun, mencarut, melakukan jenayah cyberbully, body shaming niqab, akidah, minda dan jiwa saya kerana mereka tidak berjaya mendakyah saya ajaran amalan kebatinan kerohanian sesat Gerakan New Age, ESQ 165, Ilmu Kaaruhun dan  Gerakan Missionary Kristian. 
 2. Mereka cuba memesongkan akidah saya dan menyesatkan orang ramai. Mereka juga mendakyah saya menjadi pemberontak negara seperti mereka. Mereka menjadikan gambar sewaktu saya sedang coaching Usahawanita, perbualan soal-jawab dimanipulaksika, sebagai bahan untuk mereka jenayah cyber bully dan body shaming saya di laman sosial facebook dan lain-lain laman sosial yang ada.
 3. Mereka marah saya dedah dan bongkarkan kegiatan scammer dan dakyah sesat mereka.
 4. Boleh baca entri ghibah dan fitnah amat lazat. Tidak digalakkan membaca jika tidak cakna dan tidak berminat perihal adab, akhlaq dan aqidah.
  • Ajaran sesat tu. Lelaki tak apalah tayang muka. Dah, letak logo sahaja." Suami saya kata, saya hanya ketawa.
 5. Atas saranan suami, saya pamerkan logo sahaja sebagai di display picture (DP) semua laman sosial saya. Selesalah begini. Followers tetap ada. Yang penting content. Bukan wajah saya atau body sexy dipamerkan untuk menambah dosa. Body orang lain tidak mengapa. Biarkanlah. Itu hak mereka. Dosa tanggung sendiri. Saya, jaga aurat, akidah saya dan keluarga saya sahaja.
 6. Ketahuilah, doa orang teraniaya itu makbul, dengan Ehsan Allah jua doa itu makbul. Kening saya tidak pernah dicukur. Semulajadi Anugerah Ilahi Rabbii. Mata merah tercucuk niqab. Ada pula yang bermasalah mesej saya,
  • Kenapa tengok mata Puan rasa takut?" 🤦😩
  • الاهاي....
   • Garu kepala tepuk dahi saya nama pena Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta ni. Hendak ketawa pun ada. Tapi senyum sahajalah. 😊
 7. Yang melihat mataku, 
  • Katanya seperti ada sesuatu; Yang lain tokok tambah cerita palsu, Keluar api dari mataku, Ada tu takutnya melihat mataku; Mata dia keluar api! Kata si halusinasi; Hangpa tak tau ka mataku, Tercucuk-cucuk niqabku? Pedih tau mataku itu.
 8. Si gila isim janda pengadu domba kuat berhalusinasi pula berkata, Lebih kurang begini ayatnya kepada si gila isim yang lainnya, wanita gila isim pemilik naga emas BOMOH kuat berhalusinasi, juga sakit hati kepada saya kerana saya menentang ajaran sesat bawa pentaksub untuk masuk group selawat, zikir tasawuf untuk cuci ruh bersihkan hati dam group preppersnya untuk mencari mangsa scam duit atas nama rawatan dan akidah tolollwersnya. 
  • Oh yang Jin dekat sis masa sis life tu dia inikah yang punya?"
 9. Bekas janda siapalah itu tabur fitnah kerana laparkan perhatian? Saya sudah lama unfriend beliau disebabkan malas membaca posting beliau yang kuat berhalusinasi kepada awam di facebooknya. Masa itu saya belum tahu beliau bercinta dengan marka orang iaitu Ketua Kumpulan ajaran sesat penganut teori akhir zaman (ilmu fitan, gang preppers) teori konspirasi pelampau pemberontak negara, gang gila isim PARANOID perkara akhir zaman teori konspirashit, gila isim alam ghaib, gila isim keturunan ghaib, gila isim makrifat sesat, kuat meramal, kuat berhalusinasi dan menakut-nakutkan awam. Jelik sungguh sikap pengkhianat perampas marka orang ini. 
 10. Tapi itulah balasan mantan bakal isteri Ketua kumpulan ajaran sesat itu terima kerana turut terlibat sama fitnah saya ini melakukan fitnah terhadap penceramah bebas, motivator kini perunding motivasi sememangnya sudah menjadi pastor Melayu Gerakan Missionary Kristian apabila meminta CEO bisnes MLM produk Korea Utara menurunkan website Dreamy Foundation yang memaparkan kegiatan kelas Bible dan penyalur dana kepada Gerakan Missionary Kristian.
 11. Pasti beliau ini tidak tahu orang screenshot dan kongsikan kepada saya semua perbuatan mereka termasuklah ketua kumpulan ajaran sesat yang pernah menjadi client personal life coaching saya. Ramai pengadu-domba mengadu hal mereka dan gang mereka ghibah (mengumpat), memaki-hamun, mencerca dan mencarutkan saya. Itulah bukti saya maklumkan kepada PDRM halusinasi kuatnya mereka. Apa pun, Alhamdulillah.  Terima kasihlah mengumpat, buat jenayah cyberbully dan body shaming saya. Tidak, tak adalah saya dapat free marketing untuk glamour
 12. Ada juga yang pernah berkata,
  • Hahaha... Bgtau dia, takut itu juga makhluk, knp nk takut pd takut...? Apa lg takut pd perkara yg menakutkan" Rupanya beliau itu pun gila isim juga. 
 13. Sehingga ke saat ini mereka semakin gila isim, merepek dan meroyan hal saya sahaja di muka buku mereka dan gang mereka, orang ramai mengadu. Saya sudah malas. Biarlah. Tiada kaitan pun mereka semua dengan saya. Biarlah mereka beri saya pahala. Saya sudah lama block toksid akidah itu semuanya. Aman dunia aman jiwa saya walaupun ada lagi kalangan gila isim mengganggu saya di laman-laman sosial saya. Tidak puas hati hantar gang macai cybertrooper. Jahil sungguh. 
 14. Saya memang suka ulang sesetengah perkara sebab entri saya panjang. Semuanya ada perkaitannya. Lagipun ada lagi yang belum baca setiap apa saya tuliskan. Jadi memang perlu selalu saya ulang. Alah, biasa di sekolah pun Cikgu akan sentiasa ulang. Jadi sebagai mantan Guru di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) saya ulang sahajalah. Apa salahnya. Kongsi pengalaman saya sendiri sahaja. Takut? Takut Allahkah takut kepada saya makhlukNYA? 


PENGALAMAN ITU GURU
 1. Pengalaman saya lalui itulah menjadi guru saya. Ramai guru silat bomoh menyamar perawat Islam gila isim. Mereka sakit hati kerana saya menegur dan menasihati mereka jaga adab, jauhi syirik, jangan menipu. Mereka dengkikan saya entah apa pun saya tidak tahulah hingga tergamak menganiaya fitnah, tohmah dan ajak orang ramai pulau saya. 
 2. Barangkali telah dirasuk jiwa mereka hingga sanggup buat khianat dengan biadapnya tohmah dan fitnah saya. Moga Allah kembalikan taufik dan hidayahNYA kepada mereka semua dan  Allah kembalikan semula jenayah cyberbully dan body shaming mereka lakukan ke atas saya kepada diri, keluarga dan keturunan mereka.
 3. Jadi untuk itu, saya suka memperkenalkan diri saya kepada dunia antarabangsa. Macam famous de amous sahaja kan? Entri ini bukan hendak kejar glamour tau. Tetapi memang pun jadi Blogger ni sudah glamour
 4. Senghaja menulis entri ini pada 08/08/2013 jam 23:37 sebab sudah tidak tahu hendak tulis tentang apa. Tapi saya tidak paparkan kepada awam. Maaflah jika ada yang menyampah rasa baca entri ni. Redho sahajalah ya. Usah bacalah jika menyampah. Senghaja pun saya suruh baca. Suka stalk sahaja? Silakan. 
 5. Semasa saya menulis entri ini, saya masih lagi seorang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di sebuah sekolah Rendah Agama. Isteri, suri rumah, ibu kepada lima orang anak yang masih kecil-kecil. Yang sulung, perempuan darjah 3. Nombor 2 lelaki, Pra Sekolah. Ke 3 perempuan, Tabika. Nombor 4, perempuan 3 tahun dan nombor 5 BABY lelaki, 8 bulan. Masa ni saya masih lagi bekerja sambil belajar BELAJAR DI UTM Space
 6. Tahun 2022 ini, anak saya yang sulung baru tamat SPM sudah bekerja sementara menunggu keputusan SPM. Sudah pun masuk Universiti sambung pelajaran. Anak yang kedua masih di Tahfiz tingkatan tiga. Anak yang ketiga tingkatan dua. Ke empat darjah enam dan yang ke lima sudah darjah tiga. Alhamdulillah. ❤️
 7. Kini atas saranan Suami, saya Suri rumah sepenuh masa. Beliau sarankan saya rehatkan diri dari Coaching, seminar, kursus dan berniaga aktiviti sambilan isi masa lapang saya untuk saya fokus hantar ambil anak-anak bersekolah dan hantar ambil beliau bekerja. 


PERIBADI :

 1. Sudah berumahtangga. Anak lima.
 2. Almarhumah Emak saya mengajar kami adik-beradik Al-Quran. Oleh itu InShaaAllah saya mahir membaca Al-Quran bertajwid. 
 3. Almarhum Ayahanda saya ahli silat seni Gayong Malaysia. Saya peminat seni bela diri silat, memanah dan berkuda. Saya tiada ilmu silat. Bukan perawat, bukan guru silat, bukan guru ilmu kebatinan dan bukan guru ilmu kerohanian. 
 4. Saya berniqab semula pada 1/7/2021. Benar tidak semua berniqab baik tetapi sekurang-kurangnya saya tegar mempertahankan aqidah saya dari didakyah ajaran amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat) si gila isim yang fitnah saya. Bukan mempersendakan Islam hingga menulis di dalam group "Akidah x penting". Psikiatrik scammer dahsyat. Akidah tak penting. Itulah pegangan motivator fasilitator Malaysia 2022/2023.
 5. Kehidupan saya memang diselubungi unsur misteri dan mistik tetapi saya tidaklah berminat dengan semua itu. Buat apa buang bazir masa mengkaji semua tu baik tengok pokok-pokok segarkan minda.
 6. Saya pantang dipaksa. Tidak suka memaksa. Sekali saya cakap tidak mahu dengar saya tinggal. Saya pantang diprovoke. Saya tidak suka didakyah apa sahaja fahaman memesongkan akidah. Pegangan saya hanyalah ISLAM. Saya tidak berpihak kepada sesiapa. Saya bergerak sendirian. Tiada kumpulan. Tidak berminat buat kumpulan.
 7. Akibat minat mendalam saya terhadap ilmu marketing, saya telah terjebak, didakyah, TERjebak banyak kali lagi dengan kumpulan ajaran sesat gila isim sakit jiwa pada tahun 2015 sehingga 9/10/2022. 
 8. Jadi saya sangat anti ajaran sesat, anti psikik scammer penunggang agama, saya anti pengamal amalan ritual sesat (sihir, syirik dan khurafat) bermula tahun 2020. Saya difitnah kumpulan psikik scammer penunggang agama yang amat obses gila isim keturunan, gila isim alam ghaib, gila isim akhir zaman teori konspirasi pelampau, gila isim alam makrifat sesat, pengamal amalan kebatinan dan kerohanian Gerakan New Age, akibat menolak dakyah mereka mahu menyesatkan saya dan menjadikan saya seperti mereka pemberontak negara, saya difitnah dipulau gang perawat, ahli silat, motivator, konsultan, coach dan semua gang sesat seangkatannya.
 9. Saya anti pendakyah amalan syirik khurafat yang telah menganiaya saya, mereka itu jahil murokkab penyebar ajaran sesat dan biadap. Mereka itu Guru Silat kurang ajar Seni Gayong Makrifat, pengamal silat Selempang Merah, Guru ajar kurang ajat Silat Seni Gayong Malaysia dan Harimau, Guru ajar kurang ajar Silat Seni Gayong Fatani Putrajaya, guru ajar kurang ajar Silat 7 Langkah dan Guru ajar Silat Pencak Pukulan 13 kurang ajar. Semuanya gila isim Nusantara, Bani Tamim, alam ghaib, keturunan ghaib (jin) dan haiwan-haiwan mitos Nusantara. PDRM sifatkan mereka semua ini sebagai psikik scammer penunggang agama.
 10. Saya anti penganiaya jenayah cyberbully dan jenayah body shaming gang paranoid akhir zaman teori konspirasi pelampau, gila isim keturunan, gila isim alam ghaib dan alam makrifat sesat. PDRM juga sifatkan mereka semua ini sebagai scammer mempergunakan agama. 
 11. Saya manusia. Bukan jin, bukan juga kembar Cleopatra dan bukan apa jua seperti si gila isim ramai followers tohmahkan demi meraih crowd di facebooknya bermula 5/8/2021 sehingga ke saat ini. Fitnah cyberbully criminal dan jenayah body shamingnya terhadap saya hanyalah akibat sakit hatinya mereka kepada saya tidak melayan kehendak ketaksubannya terhadap alam ghaib, keturunan jin, perkara akhir zaman teori konspirasi. Akibat tidak dipenuhi kehendak mereka maka walaupun saya telah beri amaran kepada mereka, akibat gila isim, fitnah mereka ke atas saya masih tular lagi. 
 12. Fitnah dimulai oleh pembenci yang iri hati hasad dengki, dipercayai oleh si dungu dan disebarkan oleh sijahil. Inilah antara toksid di laman sosial sudah saya buang semuanya. Maaflah ya. Macai cybertrooper toksid negative vibe memang tidak perlu dikasihan dan dibuat kawan sikap mengalahkan hantu syaithon apabila masing-masing sudah barai iman percayakan bisikan hasutan iblis dan syaithon.
 13. Saya ini manusia biasa sahaja. Tiada yang istimewa hanya suka berkongsi pengalaman saya. Laporan polis rujuk pautan artikel di bawah perkongsian saya ini.

Sama-samalah kita jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut. InShaaAllah kehidupan dan perniagaan dilakukan penuh keberkatan dan aman bahagia. ❤️


KENAPA BERBLOGGING?

 1. Menjadi seorang blogger sambilan merupakan satu perkara yang amat saya minati kerana saya memang gemar menulis cuma seringkali tidak punya banyak ruang dan peluang untuk menulis dan seringkali sifat malas nak update blog bertandang dalam jiwa ni. Blog adalah dunia penulisan saya untuk berkongsi rasa, cerita, ilmu dan pengalaman. 
 2. Saya juga sering bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan blogger bila terdapat sebarang permasalahan atau yang berkaitan dengan assignment saya. Blog juga merupakan salah satu cara untuk saya memperbaiki bahasa dan memperbaiki cara meringkaskan jurnal dalam assignment yang diberi pensyarah. 
 3. Blog juga saya gunakan untuk mendidik dan memberi nasihat bila ada rakan blogger dan orang awam yang berkongsi masalahnya ke dalam ruang komuniti, e-mel, facebook dan fan page lama saya. Dah nak buat macam manakan? Blog memang the best in the world. Tetapi, saya bukan reporter tahu... ada pula yang beranggapan begini pada saya. Saya redho dan sabar sahajalah. Memang awal-awal dahulu Blogger ramai begini. 


BILA MULA BERBLOGGING?

 1. Saya mula berblogging pada tahun 2006. Pada 2/6/2007 saya mulakan dengan meluahkan isi hati saya semata-mata. Waktu itu saya tidak tahu bahawa orang akan membaca tulisan saya. Hanya bermula dengan suka-suka hati sahaja menulis dan terus menulis. 
 2. Biasanya keluhan perasaan dan ketidakpuasan hati saya terhadap apa sahaja yang sering saya tulis. Ada juga lah tulisan berbentuk ilmiah. Tetapi tidak tersusun. Hanya copy paste semata-mata. Kaedah berblogging pun memang ZERO. Entri pertama saya hanya dengan ayat s.m.s dan tanpa sesiapa pun pengomen. Hanya bermula dengan 11 orang kenalan blog. Masa itu, saya memang tidak tahu langsung bahawa dengan menulis blog juga boleh menghasilkan wang. 
 3. Blog ieta pernah berkubur tanpa sebarang maklumat ataupun apa-apa perkembangan. Agak lama juga Blog ieta ini menyepi.  
 4. Penghujung tahun 2012, saya kembali menulis dengan pelbagai entri yang dicampur dengan sikit-sikit bahan ilmiah yang saya ambil dari pelbagai sumber dan saya backlink kepada pemilik blognya. Waktu inilah baru saya tahu apa itu PLAGIAT dan pelbagai ilmu blog lagi dari sifu-Sifu BloggerPelbagai kajian telah saya lakukan untuk meningkatkan mutu penulisan saya dan penambahbaikan blog ini. Ada beberapa TUTORIAL juga telah saya buat hasil dari kajian dan pengalaman saya berblogging.
UPDATE BLOG, PANDUAN BLOGGING, PENGALAMAN BLOGGING, PENGALAMAN, Kisah benar, Kisah Cikgu iEta, Puteri Nur Cahaya, Cikgu iEta, Blogger, Freelancer, Multitasking
Tetiba lak kan? he.... 😄 Masa menulis perkongsian ini esoknya hari raya. Happylah jadinya.


PENGALAMAN BERBLOGGING
 1. Saya seorang blogger (penulis Blog). Saya mula menulis Blog pada tahun 2006 sebagai part time Lifestyle Blogger.
 2. Antara Blog saya, Blog Kisah Cikgu ieta dan Wujudnya Allah Zahir Pada Manusia.
 3. Bila ada waktu terluang, saya ambil masa yang ada untuk blogwalking sambil menimba ilmu, belajar tentang blog dan menulis perkongsian saya walaupun pada masa saya menulis ini tidak ramai yang kenal saya. 
 4. Selepas meletakkan jawatan akibat sakit kronik slipped disc pada tahun 2017, saya kekal suri rumah sepenuh masa isi masa lapang sambilan sebagai Freelancer, Blogger, Social Media Expert Coach dan Marketer.  
 5. Saya bergerak sendirian tanpa team. Hanya sesekali saya beri upah kepada mereka yang memerlukan kongsi penulisan saya. Ada juga saya ambil team part time untuk tujuan marketing  program atau perniagaan Big Bos di Malaysia ni.
 6. Saya memiliki lesen Google (G) dari Paris untuk perniagaan online sudah lama saya jalankan. 
 7. Hasil daripada berblogging saya berjaya mendaftarkan SSM Dunia Niaga iEta Enterprise.
 8. Hasil daripada berblogging dan coaching Usahawan saya juga sudah siapkan silibus Advance Blogging & Business via SocMed untuk peserta Personal Coaching Advance Blogging saya.
 9. Saya suka berkongsi pengalaman saya, hal ehwal perniagaan, tips perniagaan dan tips laman sosial sehingga mendapat permintaan coaching, seminar dan kursus keusahawanan dari merata negeri secara persendirian dan juga hingga ke peringkat Negeri Selangor. 
 10. Kini saya lebih suka berkongsi pelbagai perkara lain secara santai dan juga perihal bab adab juga perkara-perkara berkaitan aqidah. 
 11. Suri rumah sepenuh masa. Suami sarankan saya fokus urusan hantar ambil anak bersekolah dan hantar ambil suami bekerja. Urusan perniagaan dihentikan.
 12. Masih meneruskan menulis Blog dan dakwah sempoi, santai tetapi bab akidah kebanyakannya tegas. 
 13. Saya pengamal Zero Cost Online Marketing dan penulis Ebook. Antara ebook saya,
  1. Rahsia Social Media.
  2. Rahsia Likes Free Tanpa Ads.
  3. Rahsia Carian Google.
  4. Masalah dan Penyelesaian Bisnes Online.

BAGAIMANA MERAMAIKAN KENALAN BLOG?

UPDATE BLOG, PANDUAN BLOGGING, PENGALAMAN BLOGGING, PENGALAMAN, Kisah benar, Kisah Cikgu iEta, Puteri Nur Cahaya, Cikgu iEta, Blogger, Freelancer, Multitasking
Blog dari kenalan selalunya menjana pendapatan dan menambahkan silaturrahmi. 🥰

 1. Walaupun saya tidak hebat mana, hanya Allah yang melindungi saya. Tetapi saya berpuashati kerana kenalan blog saya semakin hari semakin bertambah hasil dari usaha menyertai segmen atau GiveAway (GA) pada masa mula-mula minat berblogging timbul. Setelah penat menyertai segmen dan GA, saya mula mengorak langkah menjadi penyumbang kepada GA dua orang blogger terkenal sekadar untuk memperkenalkan Produk niaga pelbagai buatan Muslim yang menjadi salah satu sumber rezeki saya dan saja-saja hendak sponsor. Alhamdulillah, ramai kenalan blog saya perolehi dari ke dua-dua GA yang saya sponsor itu.
 2. Selepas itu, saya hanya membiarkan terus tanpa menyertai mana-mana GA ataupun segmen. Nak bertambah, bertambahlah. Saya sudah tidak kisah. Kerana saya berbalik kepada niat asal saya, blog adalah dunia penulisan saya, berkongsi rasa, cerita, maklumat dan pengalaman. Berblogging bukan untuk glamour ataupun wang walaupun hidup memerlukan wang. 
 3. Lebih bersyukur jika yang mengikuti Blog ieta disebabkan minat mereka terhadap tulisan saya. Bukan kerana terpaksa ikut arahan dari GA ataupun segmen. Hari demi hari, semakin bertambah kenalan Blog ieta.
 4. Harus diingat, menyertai segmen ataupun GA merupakan salah satu tanda seseorang blogger itu menyokong blogger yang lain. Tetapi, segmen dan GA yang terlalu banyak syarat memang menyukarkan blogger tambahan pula blogger seperti saya ini, tidak punya banyak masa hendak mengadap PC dan perlu menunaikan tanggungjawab kerja dan keluarga yang lebih utama daripada membuang masa menunggu loading Blog yang ada iklan tersembunyi dan widget yang membuatkan hendak membuka blog nya pun mengambil masa berjam-jam. 
 5. Ramai juga blogger yang jemput saya untuk menyertai segmen atau GA mereka tetapi bila melihat syarat-syarat yang agak memenatkan, hilang minat untuk turut serta. Terdapat ramai juga kalangan Blogger yang menipu dalam contest. Maaf ya kepada sesiapa yang terasa. Bermula 2019 saya telah berhenti menyertai sebarang GA dan sponsor program blogger.


PENULISAN VIRAL

Penulisan saya pernah viral di facebook beberapa kali. Antaranya
 1. Kali pertama saya menulis isu penipuan online marketing  dan scam aqidah oleh ejen Gerakan Missionary Kristian melalui bisnes MLM. Yang mana saya sendiri didakyah dan terjebak, saya tinggalkan bisnes itu dan saya dedahkan kepada awam siapa dalang-dalangnya.
 2. Kali kedua isu maqam batu nisan laterit yang berselerak. Saya 'ter'dapat idea dan 'ter'buat kajian. Menjawab soalan wakil PERZIM yang telah diamanahkan tetapi beliau telah menempa nama dengan membuka rahsia laluan terowong bawah tanah Melaka bersempena TV3 mendedahkan isu kota A-Famosa. Masa ni peminat misteri mistik alam ghaib yang gila isim sakit jiwa ramai mengerumuni facebook saya. Capek ah dengan mereka. 😩
 3. Kali ketiga saya diviralkan, selepas saya membongkarkan ajaran dan amalan sesat yang pada tahun 2022 barulah saya tahu mereka itu pendakyah Gerakan New Age. Saya difitnah sebagai pembawa ajaran sesat oleh kumpulan puak (gang) gila isim sakit jiwa merepek-repek keturunan alam ghaib (jin), gila isim akhir zaman teori konspirasi pelampau yang mendakyah ajaran amalan sesat Gerakan New Age. Kumpulan ajaran sesat ini telah manipulasi perbualan soal-jawab dua orang gila isim bermodus operandi mencuri rahsia berpura-pura baik dengan saya.
 4. Seterusnya bermula tarikh 3/3/2022 perkongsian saya di laman sosial tiktok telah mula viral. Sehingga ke saat ini ada perkongsian video saya yang telah mencecah kepada 62.7k viewers. Manakala di facebook video itu baru 9.6k viewers. Di instagram sudah berkali-kali viral. Dahulu saya banyak berguru dengan guru-guru yang banyak berbuat perkara sesat (sihir, syirik dan khurafat) dan scammer (menipu). Kini saya berguru dengan Tuan guru tauhid saya. Beliau pakar segalanya lebih dari saya. Cukuplah. Alhamdulillah. 
 5. Saya viral berkali-kali di tiktok. Ramai artis follow saya. Sebab saya bukan orang yang kejar followers. Saya kurangkan berkomunikasi di sana bermula saya sedar psikopat bomoh ilmu hitam pendakyah ajaran sesat dan selepas saya tahu youtuber terkenal tiktoker ramai follower telah dibayar adalah barua kepada pemimpin penyokong komunis. 
 6. Yang ikut cakap pendakyah ajaran sesat pulau saya pun sibuk follow saya. Jadi spylah tu. Memang saya block terus. Tidak lapar perhatian. Rela tidak ada friendlist / followers jahil murokkab. Bodoh tak apa. Usahlah kita jadi jahil murokkab. Jahil murokkab tu, sudah tahu itu kumpulan ajaran sesat tapi follow lagi mereka duduk lagi dalam kumpulan mereka dengan alasan hendakkan ilmu percuma. Rela gadai akidah demi benda percuma. Itulah bodoh tongong (jahil murokkab) namanya. 


PENJELASAN FITNAH DIVIRALKAN,

 1. Ramai yang masih mesej saya bertanya lagi, jadi saya kongsikan sahajalah di sini.
 2. Fitnah saya diviralkan pada tahun 2021 datang dari perbuatan manipulasi perbualan dua makhluk Allah iaitu bekas client personal life coaching saya dan guru ajar silat seni gayung fatani putrajaya gila isim lagi kurang ajar mendakyah zikri sirr menggunakan kaedah meditasi amalan sesat gerakan new age untuk syok sendiri. Mereka pura-pura baik dengan saya bertujuan mencuri rahsia dan memerangkap menganiaya saya selepas keduanya saya kesan pendakyah ajaran sesat yang gila isim. Itulah yang menjadi bahan fitnah.
 3. Permulaannya pada tahun 2020, hasil perbuatan beberapa orang individu dan guru silat bomoh ilmu hitam sihir pukau saya menyamat perawat Islam bangsat gila isim kumpulan ajaran sesat berbuat amalan ritual puja, seru dan taksubkan leluhur jin menjadikan saya perantara mereka dan beberapa orang lain lagi berkomunikasi dengan jin. Maka termasuklah saya ke alam separanormal. Itulah detik permulaan mereka menjadikan saya ini perantara mereka berkomunikasi dengan jin. Gila isim gila babi semua mereka sudah seperti pawang Queen Elizabeth dahulu kala buat projek astral paranormal terhadap saya.
 4. Hanya sebab saya tolak dakyah, ajaran dan amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat) mereka ke atas saya, mereka marah saya bongkar sebarkan kebatilan mereka buat, mereka fitnah saya. Manipulasi perbualan soal-jawab sewaktu saya keliru kepada awam. DIKHABARKAN, DICERITAKAN dan MEREKA CERITA kepada saya hingga saya keliru, dianggap saya mengaku yang bukan-bukan tidak masuk akal Mukmin Muslim tulen.
 5. Jenaka kelakar lucu lawak sungguh mereka itu semakin gila isim akibat lemah pemahaman akan soalan saya tanya kepada mereka. Point mereka bila screenshot saya terima buat saya semakin ketawa. Mereka jahil tidak mengerti segala apa dibicara. Hanya berlagak bijak namun hakiqatnya ilmu tin kosong belaka. Saya maafkan tetapi saman, InShaaAllah selepas selesai urusan keluarga yang lebih penting daripada hal mereka yang gila isim gila babi. Ramai dalang utama semuanya hingga 9/10/2022 psikopat bomoh ilmu hitam, termasuk MT Pertubuhan Motivator Fasilitator Malaysia scammer. Yang lain hanyalah macai cybertroopers bilisan belaka.
 6. PDRM maklumkan mereka itu adalah psikik scammer penunggang agama. Hasil bacaan dan pengamatan saya, mereka itu  beramal amalan kebatinan dan kerohanian sesat.
 7. Laporan polis telah dibuat. Nasihat cara baik sudah, cara kasar pun sudah. Kelak mereka berjawablah dengan Allah SWT di akhirat sana. Saman sahaja belum lagi. Jika diizinkan Allah, saya akan saman mereka yang mendakyah saya ajaran amalan sesat dan menjadi dalang batu api tersebarnya fitnah jenayah cyberbully body shaming ke atas akidah, minda, jiwa dan niqab saya.
 8. Saya kongsikan semua ini kepada awam supaya dijadikan iktibar. Dan saya cabar mereka semua jika mereka berani (jika beranilah) bersihkan nama saya secara terbuka di semua laman sosial yang ada, majalah, akhbar dan media massa sebagaimana mereka sebar fitnah, tohmah aqidah saya dan ajak orang ramai pulau dan sebarkan beramai-ramai kepada awam seperti apa mereka telah lakukan JENAYAH CYBERBULLY DAN JENAYAH BODY SHAMING AQIDAH DAN NIQAB SAYA.
 9. Sehingga saat ini, tidak ada seekor pun dari kalangan admin gang 'Kumpulan ajaran sesat penganut teori akhir zaman (ilmu fitan, gang preppers) teori konspirasi pelampau pemberontak negara, gang gila isim PARANOID perkara akhir zaman teori konspirashit, gila isim alam ghaib, gila isim keturunan ghaib, gila isim makrifat sesat, kuat meramal, kuat berhalusinasi dan menakut-nakutkan awam' ini  berani sahut cabaran saya. Menikus!


KENAPA JIWA MASIH TIDAK TENANG?

 1. Antara sebabnya, ada rasa riyak dan ujub tanpa disenghajakan. 
 2. Ada sebab sesetengah orang, perkongsian,  dilongsi kemudian dipadam. Bila baca semula posting tu rasa, Eh macam ujub riaklah. Atau bahasa kurang sedap sendiri baca samada edit atau dipadam terus. 
 3. Sesungguhnya hendak didik jiwa bukanlah mudah. Sebab itu kita perlu circle yang bersih. Provokasi melampau, gossip, mengumpat melampau, penipuan dalam perniagaan, penipuan agent, penipuan dalam perkongsian di laman sosial, penipuan memesongkan AKIDAH, semuanya membuatkan jiwa mati, lesu dan mazmumah melampau. Jadi, semua itu toksid. Buang terus.
 4. Saya pernah ada ramai rakan alam maya. Saya buang segelintirnya sebab tiada faedahnya saya ada ramai followers dan rakan alam maya tetapi ramai itu tidak memberi kekuatan pengukuhan kepada akidah yang pada masa itu, jiwa diri sedang ditohmah, dihina, difitnah dan macam-macam lagilah. Sangat-sangat lemah. 
 5. Bukan mahu cerita aib orang. Tetapi bila terlampau obses untuk jaga ramai juga rupanya tidak elok untuk jiwa. Lebih baik jaga diri dan keluarga sendiri sahaja. Ada tiktokers marah bila saya tulis begitu. Gila isim (gila nama, gila glamour dan gila perhatian) juga tu. Ajak tolollwersnya berjemaah mengumpat saya. Saya tidak membalas. Malas. Biarlah dia beri saya pahala.  Saya block terus.
 6. Sebab itulah saya sudah tidak melayan mesej peribadi. Ketahuilah, adakala saya rasa serik diambil kesempatan, ditipu dan pelbagai lagi peristiwa menjatuhkan semangat dan jiwa saya. Kadangkala saya pernah terlalu menjaga hati orang, akhirnya jiwa sendiri yang merana. Kecewa disebabkan terlalu percayakan seseorang akhirnya tahu mereka itu penjenayah cyberbully dan body shaming criminal gila isim, psikik scammer penunggang agama. 🥴
 7. Dalam berhati-hati terjebak juga denga guru-guru ajaran sesat yang menganiaya, fitnah, tohmah, tuduh, aibkan AKIDAH, jiwa dan minda saya. Itulah perkara paling tragis pernah terjadi kepada saya. 
 8. Mereka gang akhir zaman, guru ilmu kebatinan, pengamal amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat) Gerakan New Age ESQ 165 telah diharamkan pada tahun 2010, NLP, hipnosis (pukau) dan meditasi. Pastor pun ada. Ada juga doktor perawat, tok batin gila isim mabuk glamour melariskan pusat perubatan dan produk mereka, berkhodamkan jin bangsa iblis dan seorang penulis buku best seller, kesemuanya scammer tahap antarabangsa memesongkan akidah malahan sudah terpesong aqidah ramai termasuk diri mereka sendiri. 
 9. Nah! Ramai. Haish!? Diseru, dinasihat jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut dalam group dan personally semua meoyan tidak karuan (ghibah) mengumpat, tohmah,  tabur fitnah dan lempar tuduhan tidak berasas langsung pada akal Islam. 
 10. Alhamdulillah saya sihat, adab akidah keutamaan. Rezeki di luar jangkaan, Suami dan anak-anak kekuatan saya. Ujian ini adalah kehidupan sebenar memperjuangkan dan mempertahankan akidah. Saya anti ajaran sesat.
 11. Dulu-dulu saya tidak mahir tidak pandai mengecam penipu (scammer) dan penunggang agama ni. Pernah TERtaksub pun sama. Sebab itu saya terkena terjebak juga. Kerana itulah saya selalu berpesan, 
  • Jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.
 12. Sebab itulah saya sudah malas mencari guru, terjumpa ramai guru yang menipu. Ilmu tin kosong. Bawa kepada ajaran amalan aqidah terpesong. 8/9/2021 saya dijemput berguru dengan pesara askar kononnya berTauhid, ahli sufi guru silat, rupanya psikopat bomoh ilmu hitam pendakyah ajaran sesat juga. Pembohong gila isim ni. Jangan percayalah temberang bangsat lahanat ni.
 13. Sebab itu, ada masa saya tidak mahu berjumpa orang dan saya pernah menetapkan, siapa banyak tanya dan hendak tahu lebih lanjut apa sahaja, sila isi borang. Tujuannya, mudah saya merekodkan. Off courselah ada caj (fees iaitu mahar)nya. Saya bukan welfare. Inilah disiplin dan adab. 
 14. Membeli-belah online pun kena isi borangkan? Apalah sangat mengisi borang minta servis perkhidmatan yang diminta membantu diri yang memerlukan? Eh, eh, saya bukan pula penyiasat tahu?
  • Hidup, kena pandai berahsia. Ada perkara boleh cerita. Ada perkara perlu berahsia. Sebab otak manusia tidak sama. Kadangkala suka bersyak-wasangka sahaja. Kadangkala hendakkan percuma sahaja dan ambil kesempatan sahaja". Almarhum Abah, Almarhumah Emak, Suami saya berpesan sedemikian. Oleh itu selepas 9/10/2022, saya lebih berhati-hati.
 15. Mereka yang pernah obseskan saya mungkin fikir saya ini hamba mahu arah-arah saya. Mereka fikir saya ini tiada tanggungjawab terhadap keluarga saya dan duduk goyang kaki sahaja mereka mahukan jawaban dengan segera. Mereka fikir saya ini welfare tidak perlu bayar bil telefon walau suami beri wang kepada saya. Khidmat saya diperlukan dengan percuma pula. Maaflah. Saya bukan welfare. Desak saya, arah saya itu ini, tidak beradab namanya. Ingat saya ni hamba sahaya? 
 16. Payment on, service on. Payment sangkut, semuanya termasuk kehidupan mereka itu pun akan sangkut. Hilang adab hilang berkat. Adab wajib mendahului ilmu. Orang berilmu tidak semestinya beradab tetapi orang beradab sudah pastilah berilmu. Tetapi gang gila isim mereka minta saya beradab dengan mereka. Mereka lebih gangster mafia biadap kepada saya. Saya daripada tidak pandai memaki sudah pandai. Bekas Guru saya yang mendakyah ajaran sesat pun saya maki sahaja mereka.
 17. Penipu (scammer), tidak beradab, sila menjauh dari diriku. Bila sampai masa. Berkongsi pada perlu, beradab pada yang berADAB kepadaku. Menulis ikut suka hatiku. 


Semoga menjadi iktibar.


Update 5/7/2022

1/7/2021 kembali berniqab. Permintaan Suami, fokus urusan hantar ambil anak-anak sekolah, suami dan anak sulung kerja. Jadi semua coaching, kursus dan seminar KIV. Perkongsian berkaitan Laman sosial, bisnes dan blogging diteruskan Free of charge (FOC). Saya ulang, tidak mengapa tiada sesiapa menjadi rakan di alam maya. Tidak mengapa kurang followers, likers dan prihatinkan kita di alam maya jika ramai itu tidak memberi kekuatan pengukuhan kepada aqidah saya.CUBAAN MEMESONGKAN AQIDAH SAYA

Pengkhianat tabur fitnah tahun 2020. Selengkapnya rujuk artikel Dosa besar syirik menduakan Allah.


1) PENDAKYAH : Amir Shahmi Md. Ali, Doktor Perawat, Guru silat Seni Gayong Makrifat, pemilik Akademi Nur Sufi dan Poliklinik Zainee di Selayang, Batu Caves, Gombak. Psikik dan scammer penunggang agama pendakyah amalan sesat ini gila isim keturunan, gila isim alam ghaib, gila isim akhir zaman teori konspirasi dan gila isim alam makrifat. Beliau ni pengkhianat, penipu yang biadap jadikan saya perantara dia, Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) bersama lima (5) orang lagi di Gunung Ledang berkomunikasi dengan jin leluhur kepala otak dia.


MENDAKYAH :

 1. Taksubkan leluhur jin.

 2. Taksubkan kayangan.

 3. Taksubkan Majapajit.

 4. Taksubkan Nusantara.

 5. Taksubkan Hang Tuah.

 6. Taksubkan Puteri Gunung Ledang.

 7. Taksubkan Gadjah Madha.

 8. Taksubkan Hayyam Wuruk.

 9. Taksubkan Jambatan Emas Gunung Ledang.

 10. Taksubkan alam ghaib dan akhir zaman.

 11. Taksubkan Imam Mahdi.

 12. Recruitment tentera Imam Mahdi.

 13. Ritual bertemu leluhur (jin), Ilmu Karuuhun.

 14. Curi rahsia alam ghaib alam Nusantara.

 15. Mencuri rahsia Nusantara.

 16. Mendakyah silibus ESQ 165 diharamkan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pada tahun 2010 melalui kursus.
 17. Memuja menyeru ruh di Gunung Ledang.
 18. Silibus Hypnosis NLP
 19. Memuja maqam di Pulau Besar.
 20. Menyatakan ada bentuk kota di pokok yang ada di maqam di Pulau Besar.
 21. Menghidupkan pemimpin akhir zaman kepercayaan Al-Arqam Fata At-Tamimi Arqam, melalui ebook akhir zaman tulisan Khalid Yahya (Nurani Maarif) bersandarkan hadith dhoif menghampiri syadz Panji Hitam dalam group. Bab aqidah semua barai.


2) PENDAKYAH : Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam), bekas pegawai zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), sekutu Amir Shahmi. Coach Networking, Branding, Neuromarketing sesat-menyesatkan awam. Pengamal Silat Selempang Merah. Psikik dan scammer penunggang agama ini gila isim keturunan, gila isim alam ghaib, gila isim akhir zaman teori konspirasi dan gila isim alam makrifat. Pengkhianat dan penipu yang biadap. 


MENDAKYAH :

 1. Metafizik penomboran.
 2. Garam Shiffa mesin quantum Syiah.
 3. Ramalan horoskop tarikh lahir.
 4. Hipnosis NLP.
 5. Ganja Cannabis, jual dalam group.
 6. Anti keRAJAan pelampau.
 7. Mencuri rahsia alam ghaib alam Nusantara.
 8. Taksubkan Nusantara, perkara misteri dan mistik.
 9. Taksubkan saya beliau wujudkan Group Rahsia  Nusantara untuk perangkap saya. 
 10. Taksubkan keris.
 11. Taksubkan alam ghaib dan akhir zaman.
 12. Taksubkan Imam Mahdi.
 13. Recruitment tentera Imam Mahdi.
 14. Bersyubahat dengan Amir Shahmi Md. Ali menghidupkan pemimpin akhir zaman kepercayaan Al-Arqam Fata At-Tamimi Arqam, melalui ebook akhir zaman tulisan Khalid Yahya (Nurani Maarif) bersandarkan hadith dhoif menghampiri syadz Panji Hitam dalam group.

Maaf cakaplah, Empat (4) ekor syaithon bertopengkan manusia termasuklah Amir Shahmi Md. Ali dan Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) inilah permulaan saya dianiaya mereka berpakat jadikan saya perantara mereka berkomunikasi dengan jin. 

Saya telah ajak dan seru (dakwah) ahli kumpulan jangan taksub, jauhi syirik dan jangan menipu. Untuk menutup kebatilan mereka lakukan, mereka fitnah saya penyebar tauhid 3, sesat, wahabi, jin, bipolar disorder mood, sakit jiwa, mental problem, malahan menghasut ahli dan orang ramai pulau saya. Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) telah menugut PDRM dan Jabatan Agama akan angkut saya semasa di dalam group dan secara personal

Amir Syahmi Md. Ali lebih bangang, gila babi dan kurang ajar. Fitnah saya minta ditabalkan sebagai Puteri Gunung Ledang dan bawa perkakasan untuk pertabalan. Memang gila isim gila babi 🐷 sungguh mereka ini buat saya hampir mati nyaris hilang nyawa! 


3) PENDAKYAH : Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad (DTA), Pengerusi TAMRIN, Penceramah bebas, Motivator tersohor Malaysia. Orang kuat BN. Scammer marketing online dan scammer aqidah. 


MENDAKYAH :

Bisnes MLM Atomy Gerakan Missionary Kristian. 

 1. Saya ada masuk sekejap group Lariba selepas peserta seminar saya kongsikan perkongsian Lariba berkaitan Gerakan Missionary dalam Malaysia ni kepada saya. Ustaz Hafiz Hiew bekas pastor, dari gang Lariba menyatakan Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad (DTA) adalah PASTOR MALAYSIA. 
 2. Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad (DTA) fitnah saya tidak pandai marketing walhal beliau menipu (scam) aqidah ramai dari mula lagi dan ugut hendak saman saya. Sehingga ke saat ini sekeping surat saman seperti diugut pun tidak kunjung tiba.  
 3. Sebelum itu Haji Ahmad Fadzli Yusoff, Presiden TAMRIN ugut saya supaya diamkan penipuan online marketing DTA. Sebab saya diugut saya buat laporan polis. (Selanjutnya boleh baca DI SINI..).


4) PENDAKYAH : Abdul Malek Abdul Halim (Cikgu Malek Wirajaya), pemilik Kem Motivasi Wirajaya, Hulu Langat. Scammer (Penipu) besar ni. Motivator Konsultan dahulunya Tok Batin, Guru ajar Silat Harimau dan Silat Seni Gayong Malaysia. Kawan-kawannya dan dua orang bekas staffnya mengakui kerja syirik dan khurafat beliau di kemnya. 


KEBIADABAN DILAKUKAN :

 1. Dakyah amalan meditasi.
 2. Dakyah bersuluk.
 3. Dakyah watikah perjanjian alam nyata dengan alam ghaib.
 4. Mengaku berkawan dengan hantu syaithon.
 5. Bawa khodam iblis di hadapan kami suami isteri semasa sesi perbincangan.
 6. Dakyah taksubkan maqam di Pulau Besar.
 7. Jadikan saya perantara berkomunikasi dengan jin.
 8. Guna ilmu pukau dan minyak senyonyong terhadap saya dan cuba scam duit saya RMxx,000. Sudah dilangsaikan selepas saya guna taktik gangster menuntut hutang.

Memang babi sungguhlah Amir Shahmi Md. Ali, Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) dan Abdul Malek Abdul Halim (Cikgu Malek Wirajaya) tu buat saya ni jadi perantara komunikasi dengan jin! Sudahlah mereka ni tongong, bangang, gila isim keturunan dan gila isim alam ghaib. Ilmu alam ghaib semuanya tin kosong. Hanya pandai petik (seru dan panggil) tetapi pengecut tidak bertanggungjawab pulangkan balik. Sakit pula hati saya dengan mereka dan hasil perbuatan mereka bila baca semula perbualan personal dengan mereka semua. Kurang ajar sungguh mereka bertiga ni! 

Ya saya pernah kenal dan terjebak dengan mereka tetapi saya tolak semua dakyah ajaran, amalan sesat mereka dan mereka berterusan fitnah saya akibat TAKUT kebatilan dibongkarkan.

 

PENDAKYAH AMALAN SESAT 

Mereka ini juga pengkhianat penabur fitnah terhadap saya bermula tahun 2021.

1) PENDAKYAH : Muhd Arifin Rizkin (Adysclar)Followers ramai hasil daripada menipu berbohong kepada awam cerita berita palsunya. 4 horseman di header facebook diletakkannya gambar syaithon. Faham sendirilah kan jika di atas kepala facebook pun sudah gambar syaithon dengan taglinenya 'Just follow the flow'. Pengikut dan penyembah iblis laknatullah 'alaih. Sebab itu tidak kisah fitnah siapa sahaja tidak sependapat dengannya. Gila dan sakit jiwa rupanya. Display picture pula membelakangkan pembaca. Beliau inilah macai penyebar perbualan soal jawab saya yang dimanipulasikan seolahnya saya mengaku perkara tidak masuk akal Mukmin Muslim hingga ke saat ini.


MENDAKYAH,

 1. Amalan perang menipu sanad cuba scam duit saya. Beri amalan perang secara online.
 2. Amalan bersuluk kaedah meditasi kepada awam (online).
 3. Maqam-maqam waliyullah itu semua keramat dan pasak-pasak ghaib yang melindungi pasak-pasak jahat. (Dinyatakan pada posting di fbnya).
 4. Bersekutu dengan Juliyana (Lyana Bajana) rekrut ahli group preppers, Pendakyah selawat untuk cuci ruh. Di sanjung oleh penipu Muhd Arifin sebagai wanita pemilik naga emas untuk daulah Nusantara. 😂🤣
 5. Sama sahaja modus operandinya seperti group akhir zaman kelolaan Amir Shahmi Md. Ali dan Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam), ada recruitment tentera Imam Mahdi.


2) PENDAKYAH : Muhammad Anis Hassan (Haniz Zerstoren), Ketua gang akhir zaman teori konspirasi pelampau berjiwa iblis ini bekas client personal life coaching mendurhaka kepada saya. Amanah tidak dijaga. Menjadi gila isim akibat berbohong dan cuba menipu akhirnya mengkhianati saya. 


MENGHASUT DAN PROVOKASI SAYA

 1. Menghasut supaya saya anti individu dan persatuan saya tidak kenali.
 2. Provokasi supaya saya anti vaksin, anti Raja dan menjadi pemberontak kerajaan. Sungguhpun vaksin itu begitu, tidak perlu provokasi saya. 
 3. Minta saya scan (tilik) kawan-kawannya. Gila jahil murokkab dia ni minta scan free. Menelek itu haram pun tidak diketahuinya.
 4. Mengaku kepada saya sebagai X-Men, jin Dewataraya, Jin ifrit Ratu Tinta Sakti, Fata At-Tamimi, keturunan naga, memiliki keris dari kayangan, the choosen one, pewaris Raja Zulqarnain. Terkini, isterinya si pengadu-domba kuat berhalusinasi itu dicari puak darkside untuk mengubah jalan cerita akhir zaman. 🤦


3) PENDAKYAH : Tengku Azrul Hamdi Tuan Zolkapeli (Jalak Lenteng)

 1. Guru ajar kurang ajar Silat seni gayong Fatani Putrajaya. Saya tolak dakyahnya, berterusan umpat keji dan fitnah saya macam-macam. Memang kena makilah selalu dahulu. 
 2. Bukit Aman telah panggil. Tiada keinsafan. Masih meneruskan kesengalan dan perasannya BERBOHONG KEPADA AWAM. Tolollwersnya yang taksub ikut sahaja apa katanya. 
 3. Adab dan aqidah semua barai. Admin group whatsapp tidak cakna aqidah saya sudah beritahu menipu pula saya kononnya dia itu sudah keluar dari whatsapp group. Yang sebenar ada dua nombor telefon dan sehingga saat ini masih menyebar silat itu lagi. Semua ahli silat gangnya itu penipu. 
 4. Jual buku silat, saya ni minat silat jadi saya beli. Akhlak dan adabnya si gila isim Tengku Azrul Hamdi Tuan Zolkapeli (Jalak Lenteng) ni barai adab aqidah sudah terpesong. Saya tolak dakyah sesatnya. Tidak mengaku apa dilakukannya berterusan meroyan tidak tahu malu lagi PERASAN! Bangang pula mengaku saya ini pengikut tegar dan awek dia untuk suka-suka dia. Tongong. Sudah kena block perasan berterusan pula. Tapi asyik keji dan fitnah saya. Gila bayang meroyan apa entah. Phuiii! Mangkaq sungguh perangai.
 5. Macamlah hebat sangat walhalnya lembik dan lemah! Buat perangai bangang pada saya. Ditegur, berterusan sebar fitnah. Sudah kena marah sudah bersalah, menafikan pula asyiklah menegakkan benang basah. Saya rasa hendak muntah! 🤮
 6. Tidak guna bertanjak, bersongkok, berbaju silat tetapi biadap, gila isim mendakyah amalan meditasi Gerakan New Age yang sesat. Lembik longlai serupa sotong nak kena belai. Serius rasa hendak muntahnya lah hai! 🤢🤮


MENDAKYAH :

Amalan zikir sirr guna kaedah meditasi (ritual gerakan new age fahaman sesat) yang ditambahnya untuk syok sendiri. Perasan nak mati pula tu.


SAMBUNGAN PAUTAN ARTIKEL BLOG DI BAWAH.


8/11/2021 sehingga 9/10/2022

Selepas itu, bermula 8/11/2021 hingga 9/10/2022 MUHD FADHIL HUSSEIN (paksyeikh @ syeikhcolournote) bomoh ilmu hitam kedua  paling lama mendakyah saya ajaran amalan sesat. Si berondong tua bomoh ilmu hitam pesara askar pendakyah ajaran amalan kerohanian kebatinan sesat ini pun sama juga perasan nak mati, taksubkan leluhur j*n. Sebelum psikpopat ini dan si bangsat yang lainnya, bomoh ilmu hitam mula-mula sihir saya dari tahun 2000 sehingga 17/5/2021, si gila isim Syed Mohammed Hussein Syed Abdul Hamid. Tetap tidak lut juga. Semua amalan sesat didakyah mereka kepada saya akhirnya saya TOLAK. Saya maki lagi ada bila rahsia semuanya terbongkar. Mereka ini BIADAP gila isim TAK INGAT, RUMAH KATA PERGI KUBUR KATA MARI hingga sampai sanggup sihir (pukau, guna air jampi, ayat jampi serapah, ayat quran tunggang-langgang, senjata tajam, meditasi @ hipnosis saya) dan fitnah saya.
(Rujuk entri blog di sini dan pautan di bawah). 


Satu entri khas nama semua pendakyah ajaran amalan sesat sudah siap. Terima kasih semua yang screenshot perbuatan mereka kepada saya. Semua yang mengadu, jadi pengadu-domba saya sudah block. Malas saya melayan orang-orang kuat korek rahsia dan jahil murokkab ni.

Sesungguhnya dari Allah mereka semua datang kepada Allah mereka kembali. Saya pulangkan semua fitnah, tuduhan, tohmahan, caci-maki, hamun, carut ke atas aqidah, minda, jiwa dan niqab saya, kembali kepada mereka semua semula. Aamiin Ya Robbal 'Aalamiin".


SAYA CUMA HENDAK ORANG FAHAM

Bila saya beritahu, gang 'Kumpulan ajaran sesat penganut teori akhir zaman (ilmu fitan, gang preppers) teori konspirasi pelampau pemberontak negara, gang gila isim PARANOID perkara akhir zaman teori konspirashit, gila isim alam ghaib, gila isim keturunan ghaib, gila isim makrifat sesat, kuat berhalusinasi, kuat meramal dan kuat menakut-nakutkan awam', PDRM maklumkan mereka ini psikik dan scammer penunggang agama fitnah saya pembawa ajaran sesat, sedangkan mereka itulah pembawa ajaran sesat, mereka itulah LAHA**T, gila isim gila bab*🐷, TERIMA SAHAJALAH. Usahlah banyak soal dan korek rahsia lagi. Bila saya sekolahkan adab dan maki carutkan balik, tahu pula masing-masing pakat meroyan serupa kurang kasih sayang laparkan perhatian. Kasihan.KENAPA TIDAK TUTUP SAHAJA FACEBOOK?

 1. Sejak saya difitnah bermula tahun 2013, 2015, 2020, 2021 sehingga saat ini, itulah pertanyaan kerap diajukan kepada saya. Baik orang awam baik pihak polis. 😄
 2. Saya memang tidak ramai rakan di mana-mana laman sosial pun. Akaun facebook utama saya pula sudah banyak kali digodam hingga hilang friendlist saya. 
 3. Sesiapa yang request friend, fake account, macai cybertrooper dan ada yang sudah menjelaskan dirinya siapa pada BIOnya. Yang saya tidak kenal saya tidak accept tidak lah saya mahu accept request. Biarlah saya 0 friendlist dan sedikit followers pun tidak mengapa. Daripada ramai tetapi yang ramai itu menjadi tukun nitizen macai @ spy cybertrooper tidak memberi manfaat terhadap pengukuhan aqidah saya buat apa? Siapa yang sudi berkawan di alam maya tetap saya hormat sampai bila-bila jika molek adabnya dengan saya.
 4. Alhamdulillah perkara remeh-temeh sudah mudah untuk saya menepis. Tidak mudah tidak juga payah hanya perlu mujahadatunn nafs tahan diri daripada jari-jemari menulis. Suka hati sayalah apa saya hendak kongsi dan tulis. Asalkan tidak menjejaskan aqidah siapa-siapa. Topik saya bawa pun biasa-biasa sahaja. Saya suka menulis berkongsi tips blogging, tips laman sosial, pengalaman saya berblogging, berniaga, bab adab dan aqidah.
 5. Saya tahu ramai suka membaca dan memerhati sahaja. Saya bukan batak followers dan likers. Zaman menaikkkan followers dan likers sudah lama saya tinggalkan. Sekarang ini adalah waktu untuk saya menambah-baikkan diri sendiri tanpa menjejaskan iman dan aqidah sendiri. Masa untuk nafsi-nafsi. Kongsi tips atau apa sahaja pun untuk yang suka. Hobi saya suka saya teruskan seperti biasa tidak perlu pedulikan sesiapa. 

BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta isteri solehah, Mukmin Muslim, Baik hati suka tolong orang
Inilah sebabnya. Biarlah cuma saya sudah jarang update. Saya selesa buat hal saya sahaja. Mana yang lalu di laman sosial saya, saya like dan komen jika berkesempatan..


Rasanya sudah panjang lebar ni. Sambung di lain entri pula. Jadi di kesempatan ini, saya menyusun jari jemari memohon ribuan kemaafan seandainya sepanjang saya menulis, berblogging berkongsi ini, ada blogger atau pembaca yang terasa hati dengan saya, terguris perasaan dan tersentap tanpa bicara. Maklumlahkan tulisan saya telus tanpa selindung. 
Semoga berpuas-hati ya dengan penjelasan SIAPA BLOGGER Puteri Nur Cahaya Cikgu iEta ini. Terima kasih sudi membaca. 🥰🌹
PERKARA BERKAITAN :
 1. Siapa Blogger Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta?
 2. Cubaan provokasi.
 3. 6 ghibah yang diperbolehkan menurut Imam Nawawi.
 4. Dosa besar syirik menduakan Allah.
 5. Aqidah bukan perkara mainan
 6. Psikik Scammer Penunggang Agama
 7. Bahagian jahil ramai selalu keliru
 8. Fahaman Bahaiyyah mengelirukan pemikiran 
 9. Laporan polis gang scammer penunggang agama
 10. Ghibah dan fitnah amat lazat 😋 
 11. Kau jangan ambil kerja tuhan 
 12. Usah terlalu paranoid iaitu taksub
 13. Paranoid dan saman
 14. Amalan Garfu Tala
 15. Inilah sepatutnya yang perlu diambil tahu
 16. Kasyaf
 17. Penipu, pembongak ulung alam maya
 18. Selamatkan aqidah dari Gerakan Missionary Kristian
 19. Fakta amalan sesat Gerakan New Age
 20. Himpunan pautan artikel Blog
 21. Fakta dunia realiti bukan fantasi halusinasi
 22. Mitos, kekeliruan dan salah faham.
 23. Kisah kumpulan ajaran sesat pemesong akidah
 24. Pengalaman bekerja, berniaga dan membimbing usahawan
 25. Akibat dan sebab ajaran sesat diharamkan.
 26. Psikopat

  

Comments

Popular Post